Honda Car Forum


 

Go Back   Honda Car Forum - Accord Parts Civic Tuning Acura Racing > Discussion > Honda Technical

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 31 Aug 2009, 01:35 pm
Junior Member
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 1
Default what would U have done first?

ok... Im gonna try to explain everything i have seen and done in the past 4 months and see what u think i should do next. this is my DD car and getting 40mpg is much more important than getting an extra 20hp so i keep almost everything as close to stock as i can.

On my 93 Civic EX, the engine (d16z6 w/ 320,000mi) started acting really shitty. hesitation, poor power, poorer gas milage, constantly overheating. I came to believed this was due to a cracked head and possible piston ring issues. the engine had 320k on it! a true testament to hondas abilities, but it was old and had to be retired. (its still sitting in my friends carport for nostalgia though)

So my uncle and i got a JDM D15B installed. i did a full tune up, new timing belt/tensioner/waterpump as it was installed. everything i was supposed to do when installing a JDM except new engine mount hardware and we had to use my D16Z6 intake head on the D15B, but everything lined up nice and these forums and others noted that this was ok. other than that i put a k&n air filter for better mpg.

it ran great for the last 10,000mi. Solid 40mpg highway. first oil change looked a lil dirty, second looked great. so heres whats goin on now...


It starts up fine on the second or third crank if shes been sitting a while. but by the time the choke dies off its idle is horrible. seems to be idling a lil lower than usual also. there is severe hesitation when accelerating into traffic, though high speed travel (so long as its not hard accel high speed) is fine. severe loss of power overall.

first i checked the wires/cap/rotor and electrical in general. its all good so far as i could tell. next i replaced the fuel filter, then used some seafoam to clean out my fuel injectors. checked for vacuum leaks, with none found (could've missed something though).

when none of this helped i finally got my rachet and pulled a plug (THE FIRST THING I SHOULD HAVE DONE!). apparently chamber 3 and 4 are ok after the car has been sitting with only a lil oil on them and ignite when starting the car. once started though they get covered with oil and no longer ignite in the chamber.

My thoughts or questions are this...

Should i pray to the gods that it is just a head gasket leak, get the gaskets and do an in car repair? how can i isolate it to that and be sure its not an injector leak? or how can i make sure it not bad valve seals? or how could i see if it was worn rings? since its chamber 3 and 4 (next to each other) it makes me think a gasket would be the prob, would i be wrong? i dont see rings on 2 chambers goin at once, that would be improbable, right? and since the car was never overheated and does not get over-revved i would believe the head would be ok, right? is there a way to check?

i've got 50$ in credit waiting at the advance auto to figure out whether to get the valve seals or gasket set. just not sure what to do.

i'm pretty poor at this moment (like so many others), and this car is the only thing keeping me from homelessness. So PLEASE help me try to find the cheapest solution!!!

and if anyone in the 21740 area wants to donate time and maybe learn something by helping, please respond. my 73yr old mother is only 200 mi away rather than 1700 so i'd like to see her fobefore she goes back.
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 01:15 pm.


Attribution:
Honda News | Autoblog
Powered by Yahoo Answers




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
HondaCarForum.com is not affiliated with Honda Motor Company in any way. Honda Motor Company does not sponsor, support, or endorse HondaCarForum.com in any way. Copyright/trademark/sales mark infringements are not intended or implied.