Honda Car Forum


 

Go Back   Honda Car Forum - Accord Parts Civic Tuning Acura Racing > Honda Acura > Honda 2

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 11 Apr 2010, 06:37 am
Meatman
Guest
 
Posts: n/a
Default 98 Acrd. HELP! Won't start. Supposed 2 be in FLA 2day! .

'98 Accord V6. 60 miles/day...until now. Won't start. Put on ramps to
change oil & rad fan motor to drive to Fla today. NO ISSUES PRIOR.
Changed oil last night (24hrs) and removed fan motor after, also
sprayed leaves out of windshield grille. Installed motor couple hours
ago. Ready to drive to Destin today, right? Won't start to back off
the ramps. fuel reads about 1/6th full. Under hood fuses all checked
and "appear" OK. no signs of water, condensation, dirt, dust, or
anything. Spotless. Timing belt intact...I removed the cover,
checked, and cranked it and checked for tension. A-OK. When cranking
it tries fine, seems to fire, but won't start. OH, OH, OH...then
hooked up OBDII scanner to check for codes. Scanner never lit/
activated. This came from nowhere! Please give me a clue. It does
remind me of the PGM-FI Main Relay failure (replaced); when trying to
start on a failed relay AND you pump the acclerator it will prolong
the attempt to start. But the end result is the same: no start. I'm
lost.

Kevin
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 11 Apr 2010, 10:37 am
Grumpy AuContraire
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: 98 Acrd. HELP! Won't start. Supposed 2 be in FLA 2day! .

Meatman wrote:
> '98 Accord V6. 60 miles/day...until now. Won't start. Put on ramps to
> change oil & rad fan motor to drive to Fla today. NO ISSUES PRIOR.
> Changed oil last night (24hrs) and removed fan motor after, also
> sprayed leaves out of windshield grille. Installed motor couple hours
> ago. Ready to drive to Destin today, right? Won't start to back off
> the ramps. fuel reads about 1/6th full. Under hood fuses all checked
> and "appear" OK. no signs of water, condensation, dirt, dust, or
> anything. Spotless. Timing belt intact...I removed the cover,
> checked, and cranked it and checked for tension. A-OK. When cranking
> it tries fine, seems to fire, but won't start. OH, OH, OH...then
> hooked up OBDII scanner to check for codes. Scanner never lit/
> activated. This came from nowhere! Please give me a clue. It does
> remind me of the PGM-FI Main Relay failure (replaced); when trying to
> start on a failed relay AND you pump the acclerator it will prolong
> the attempt to start. But the end result is the same: no start. I'm
> lost.
>
> Kevin




Often, it's something you disturbed while performing a previous task in
the scenario that you have set.

My first move would be to review exactly all the moves you made while
changing that fan motor. There's a zillion wires in modern cars and it
only takes compromising one to put you out of business.

Just my 2 worth...

JT

Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 11 Apr 2010, 05:30 pm
Meatman
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: 98 Acrd. HELP! Won't start. Supposed 2 be in FLA 2day! .

I've pulled all fuses, relays. Retraced steps. Wiggled and jiggled
things. Most disturbing is the fact that the scan tool won't light up
to read codes.

Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 11 Apr 2010, 07:08 pm
Tegger
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: 98 Acrd. HELP! Won't start. Supposed 2 be in FLA 2day! .

Meatman <KevinLee33@comcast.net> wrote in news:3adbe321-9d3e-440d-9775-
3258d7cf0739@g11g2000yqe.googlegroups.com:

> I've pulled all fuses, relays. Retraced steps. Wiggled and jiggled
> things. Most disturbing is the fact that the scan tool won't light up
> to read codes.
>



Quote:"...also sprayed leaves out of windshield grille."

Please tell me you didn't spray a garden hose directly into the leaf-grate?

Also please describe the EXACT behavior of the Check Engine light as you
turn the key **SLOWLY** from "0" to "III". Include any clicks heard, and
any on/offs of any dashboard lamps.


--
Tegger

The Unofficial Honda/Acura FAQ
www.tegger.com/hondafaq/
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 11 Apr 2010, 08:26 pm
Meatman
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: 98 Acrd. HELP! Won't start. Supposed 2 be in FLA 2day! .


> Please tell me you didn't spray a garden hose directly into the leaf-grate?



On bended knee, repentant...Tegger, the answer is "yes". Scan tool
working now. No idea why. Ready to accept my beating/your help.
Thx. Kevin.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 11 Apr 2010, 09:04 pm
Grumpy AuContraire
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: 98 Acrd. HELP! Won't start. Supposed 2 be in FLA 2day! .

Meatman wrote:
> I've pulled all fuses, relays. Retraced steps. Wiggled and jiggled
> things. Most disturbing is the fact that the scan tool won't light up
> to read codes.
>



Some wire got disturbed that probably is responsible for all your problems.

A couple of years ago when I changed my first Honda engine in one of my
ancient Civics, it just wouldn't start. No fuel.

All the sages at the shop cried, "fuel pumpt," but Honda fuel pump
failures on carbureted cars are very rare. Besides it was working fine
before the engine installation.

I finally found the culprit... A wire that enabled the electric pump
(driven by the distributor) was not connected. Ran fine after that.

These things can drive you nutz and the newer the car, the worse it is..

JT

Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 12 Apr 2010, 12:08 am
Meatman
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: 98 Acrd. HELP! Won't start. Supposed 2 be in FLA 2day! .

1) DASH LAMPS and MIL notes: Did this very s l o w l y Position I,
nothing. Position II, Main relay clicks once, MIL lit, MAINT lit,
BATT lit, OIL lit, SRS lit, ABS lit, BRAKE lit, P lit, D4 lit, Doors/
trunk/"brake lamp" all lit. Relay clicks again, MIL-MAINT-ABS-D4 all
go out, SRS goes out few seconds later. When cranking, OIL-ABS-BRAKE-P
are the only ones lit.

2) Have fuel. Have air. Have spark. Main relay tested fine. All
appears dry. INTERESTINGLY ENOUGH I can turn the key and as it turns
over and attempts to start I can give it gas and as long as I'm
throttling it I can rev it up and down and it's normal and smooth.
Dies the instant your release the gas pedal.


Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 12 Apr 2010, 07:40 pm
Grumpy AuContraire
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: 98 Acrd. HELP! Won't start. Supposed 2 be in FLA 2day! .

Meatman wrote:
> 1) DASH LAMPS and MIL notes: Did this very s l o w l y Position I,
> nothing. Position II, Main relay clicks once, MIL lit, MAINT lit,
> BATT lit, OIL lit, SRS lit, ABS lit, BRAKE lit, P lit, D4 lit, Doors/
> trunk/"brake lamp" all lit. Relay clicks again, MIL-MAINT-ABS-D4 all
> go out, SRS goes out few seconds later. When cranking, OIL-ABS-BRAKE-P
> are the only ones lit.
>
> 2) Have fuel. Have air. Have spark. Main relay tested fine. All
> appears dry. INTERESTINGLY ENOUGH I can turn the key and as it turns
> over and attempts to start I can give it gas and as long as I'm
> throttling it I can rev it up and down and it's normal and smooth.
> Dies the instant your release the gas pedal.




Ahhhh, Tegger is your only hope!

It's posts like this that I thank gawd that I have old stuff that
doesn't have most of the above...

<gasp>

JT
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 13 Apr 2010, 05:36 am
Meatman
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: 98 Acrd. HELP! Won't start. Supposed 2 be in FLA 2day! .

On Apr 12, 7:40*pm, Grumpy AuContraire <Grumpy...@GrumpyvilleNOT.com>
wrote:
> Meatman wrote:
> > 1) * DASH LAMPS and MIL notes: *Did this very s l o w l y *Position I,
> > nothing. *Position II, Main relay clicks once, MIL lit, MAINT lit,
> > BATT lit, OIL lit, SRS lit, ABS lit, BRAKE lit, P lit, D4 lit, Doors/
> > trunk/"brake lamp" all lit. Relay clicks again, MIL-MAINT-ABS-D4 all
> > go out, SRS goes out few seconds later. When cranking, OIL-ABS-BRAKE-P
> > are the only ones lit.

>
> > 2) *Have fuel. Have air. Have spark. Main relay tested fine. *All
> > appears dry. *INTERESTINGLY ENOUGH I can turn the key and as it turns
> > over and attempts tostartI can give it gas and as long as I'm
> > throttling it I can rev it up and down and it's normal and smooth.
> > Dies the instant your release the gas pedal.

>
> Ahhhh, Tegger is your only hope!
>
> It's posts like this that I thank gawd that I have old stuff that
> doesn't have most of the above...
>
> <gasp>
>
> JT


Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 13 Apr 2010, 05:38 am
Meatman
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: 98 Acrd. HELP! Won't start. Supposed 2 be in FLA 2day! .

TEGGEnator, looks like you're up to bat! Thanks guys!

Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
is it just supposed to sit there? (atf dipstick) Chris Garcia Honda 3 5 18 Feb 2004 10:08 am
Re: hmm.. supposed to be a bolt here? <pic> Miniman Honda 2 0 25 Aug 2003 05:48 am
Re: hmm.. supposed to be a bolt here? <pic> Miniman Honda 3 0 25 Aug 2003 05:48 am
Re: hmm.. supposed to be a bolt here? <pic> Pahsons - Somnolent Honda 2 0 25 Aug 2003 04:32 am
Re: hmm.. supposed to be a bolt here? <pic> Pahsons - Somnolent Honda 3 0 25 Aug 2003 04:32 am


All times are GMT -5. The time now is 10:47 pm.


Attribution:
Honda News | Autoblog
Powered by Yahoo Answers




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
HondaCarForum.com is not affiliated with Honda Motor Company in any way. Honda Motor Company does not sponsor, support, or endorse HondaCarForum.com in any way. Copyright/trademark/sales mark infringements are not intended or implied.