Honda Car Forum


 

Go Back   Honda Car Forum - Accord Parts Civic Tuning Acura Racing > Honda Acura > Honda 2

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 20 Oct 2004, 10:03 pm
K-town
Guest
 
Posts: n/a
Default Fans running immediately

On my wife's 1986 Acura Legend, the cooling fan AND condenser fan switch on
the instant I turn the key to the ON position. (Position II) Of course,
this is BEFORE I actually start it. Upon starting the engine, the fans
continue to run. BTW, the engine is COLD at this point. If it were still
hot, I wouldn't be posting this question. ;-) Is this happening due to a
bad relay in the fans? Or could it be a bad temperature sensor? Anything
else possible? Also, I had to pull the fuse for the condenser fan, as it is
making a horrible, loud racket. Sounds like something inside the fan's
motor is rubbing, or needs lubrication. Is this possible, or does the fan
just need to be replaced?

If anyone can answer these 2 questions, I would really appreciate it. :-)

Thanx in advance!

Jonathan

P.S. I told my wife NOT to use the A/C while the fuse for the condenser fan
is out. The radiator fan's fuse is still in place, and functioning,
although even upon cold starting, as I said above...

P.P.S. All interior controls are OFF at time of start. A/C button is NOT
pressed, inside vent fan is switched OFF, etc.



Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 20 Oct 2004, 11:35 pm
Randolph
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Fans running immediately

I know that the Accord from that time period had the condenser fan and
the radiator fan connected in parallel, so they would either both be on
or both be off. If this is the case with your Legend, it could be as
simple as the thermo switch having failed closed. To test this theory,
unplug the connector from the thermo switch and turn on your ignition.
If the fans don't run, you have diagnosed a bad thermo switch. I believe
that vintage Accord had the thermo switch mounted at the bottom of the
radiator, don't know about the Legend. It would be the only electric
piece attached to the radiator, and it has two wires going to it.

K-town wrote:
>
> On my wife's 1986 Acura Legend, the cooling fan AND condenser fan switch on
> the instant I turn the key to the ON position. (Position II) Of course,
> this is BEFORE I actually start it. Upon starting the engine, the fans
> continue to run. BTW, the engine is COLD at this point. If it were still
> hot, I wouldn't be posting this question. ;-) Is this happening due to a
> bad relay in the fans? Or could it be a bad temperature sensor? Anything
> else possible? Also, I had to pull the fuse for the condenser fan, as it is
> making a horrible, loud racket. Sounds like something inside the fan's
> motor is rubbing, or needs lubrication. Is this possible, or does the fan
> just need to be replaced?
>
> If anyone can answer these 2 questions, I would really appreciate it. :-)
>
> Thanx in advance!
>
> Jonathan
>
> P.S. I told my wife NOT to use the A/C while the fuse for the condenser fan
> is out. The radiator fan's fuse is still in place, and functioning,
> although even upon cold starting, as I said above...
>
> P.P.S. All interior controls are OFF at time of start. A/C button is NOT
> pressed, inside vent fan is switched OFF, etc.

Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 21 Oct 2004, 07:06 pm
K-town
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Fans running immediately

Thanks, I have a Haynes manual for the Legend, so I'll find it. Do you (or
anyone else) know about about what's causing the condenser fan to make that
loud racket? It's like a groaning / roaring type sound...?

Jonathan

"Randolph" <trash@junkmail.com> wrote in message
news:41773D20.BB1CF39D@junkmail.com...
>I know that the Accord from that time period had the condenser fan and
> the radiator fan connected in parallel, so they would either both be on
> or both be off. If this is the case with your Legend, it could be as
> simple as the thermo switch having failed closed. To test this theory,
> unplug the connector from the thermo switch and turn on your ignition.
> If the fans don't run, you have diagnosed a bad thermo switch. I believe
> that vintage Accord had the thermo switch mounted at the bottom of the
> radiator, don't know about the Legend. It would be the only electric
> piece attached to the radiator, and it has two wires going to it.
>
> K-town wrote:
>>
>> On my wife's 1986 Acura Legend, the cooling fan AND condenser fan switch
>> on
>> the instant I turn the key to the ON position. (Position II) Of course,
>> this is BEFORE I actually start it. Upon starting the engine, the fans
>> continue to run. BTW, the engine is COLD at this point. If it were
>> still
>> hot, I wouldn't be posting this question. ;-) Is this happening due to
>> a
>> bad relay in the fans? Or could it be a bad temperature sensor?
>> Anything
>> else possible? Also, I had to pull the fuse for the condenser fan, as it
>> is
>> making a horrible, loud racket. Sounds like something inside the fan's
>> motor is rubbing, or needs lubrication. Is this possible, or does the
>> fan
>> just need to be replaced?
>>
>> If anyone can answer these 2 questions, I would really appreciate it.
>> :-)
>>
>> Thanx in advance!
>>
>> Jonathan
>>
>> P.S. I told my wife NOT to use the A/C while the fuse for the condenser
>> fan
>> is out. The radiator fan's fuse is still in place, and functioning,
>> although even upon cold starting, as I said above...
>>
>> P.P.S. All interior controls are OFF at time of start. A/C button is
>> NOT
>> pressed, inside vent fan is switched OFF, etc.



Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Starter won't crank immediately - occasional derekwrobel@gmail.com Honda 3 3 04 Jan 2007 09:27 pm
92 Prelude no idiot lights when key turned on and dies immediately 02Prelude Honda 3 1 17 Jun 2004 06:58 pm
Vote on what is your biggest concern when buying a used car--view the results online immediately thrift meister Honda 2 0 03 Jan 2004 07:27 pm
Engine Fans paul Honda 3 4 12 Aug 2003 05:17 pm
Engine Fans paul Honda 1 1 10 Aug 2003 05:59 pm


All times are GMT -5. The time now is 11:46 pm.


Attribution:
Honda News | Autoblog
Powered by Yahoo Answers




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
HondaCarForum.com is not affiliated with Honda Motor Company in any way. Honda Motor Company does not sponsor, support, or endorse HondaCarForum.com in any way. Copyright/trademark/sales mark infringements are not intended or implied.