Honda Car Forum


 

Go Back   Honda Car Forum - Accord Parts Civic Tuning Acura Racing > Honda Acura > Honda 2

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 04 Feb 2004, 03:00 pm
mikerr765
Guest
 
Posts: n/a
Default 85 Accord starting problem Please help I'm lost !


Our 85 Accord (carb model) starts right up but kills after 5-7 seconds
regardless of what you do with the throttle pedal, then you have to
keep trying to start it for a few minutes before its starts again. If
its been running its starts and runs fine Its almost like the fuel in
the line is gone and then it has to get more to the carb? it seems to
run fine once its going. Its does not depend on the weather but once
its sat over night it won;'t start again. the oil looks like it might
have some fuel in it its not anti freeze becaus the level hav not
changed?? i have read about the main relays causing a starting problem
when its hot in the summer and it used to do that also but only
occasionally. Please i need you suggestions i am mechanical but need
you guys too!
Mike in MN


--
mikerr765
------------------------------------------------------------------------
Posted via RealCarAudio.com - The checkmate of the caraudio community.
http://www.RealCarAudio.com
mikerr765's Profile: http://www.realcaraudio.com/forums/m...fo&userid=3810
View this thread: http://www.realcaraudio.com/forums/s...threadid=45900

Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 04 Feb 2004, 03:45 pm
'Curly Q. Links'
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: 85 Accord starting problem Please help I'm lost !

mikerr765 wrote:
>
> Our 85 Accord (carb model) starts right up but kills after 5-7 seconds
> regardless of what you do with the throttle pedal, then you have to
> keep trying to start it for a few minutes before its starts again. If
> its been running its starts and runs fine Its almost like the fuel in
> the line is gone and then it has to get more to the carb? it seems to
> run fine once its going. Its does not depend on the weather but once
> its sat over night it won;'t start again. the oil looks like it might
> have some fuel in it its not anti freeze becaus the level hav not
> changed?? i have read about the main relays causing a starting problem
> when its hot in the summer and it used to do that also but only
> occasionally. Please i need you suggestions i am mechanical but need
> you guys too!
> Mike in MN
>
> --
> mikerr765


================

mikerr765

It could be the ignition switch if it sometimes runs the fuel pump in
the 'start' position, but not in the 'run' position.

About the main relay problem: It can happen at ANY temperature, but it
will usually happen whenever the temp is at that specific point _under
the dash_. In other words, if it's too hot or too cold inside your car,
you may have trouble starting. Once you get it running, the vibrations
seem to be enough to keep the connection 'sparking'.

The secret is to _listen_ to your relay running the fuel pump for a
second or two when you first turn on the key. Make sure the radio is
OFF, and if you don't hear the relay do it's thing, smack the dash with
your fist and see if you hear it run. If that makes it run, You will
have to replace or rebuild your relay.

I'm not sure how much this applies to non-FI engines. :-(

'Curly'

=============
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 04 Feb 2004, 04:41 pm
Randolph
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: 85 Accord starting problem Please help I'm lost !

There is a check valve somewhere in the gas line between the tank and
the carburetor to prevent gas from running back into the tank and drain
the line when the car is not used. Perhaps this check valve is broken on
your car? On carburated engines the fuel pump is a low pressure type,
often mechanical and it could take some time to fill the fuel line if it
is drained.

mikerr765 wrote:
>
> Our 85 Accord (carb model) starts right up but kills after 5-7 seconds
> regardless of what you do with the throttle pedal, then you have to
> keep trying to start it for a few minutes before its starts again. If
> its been running its starts and runs fine Its almost like the fuel in
> the line is gone and then it has to get more to the carb? it seems to
> run fine once its going. Its does not depend on the weather but once
> its sat over night it won;'t start again. the oil looks like it might
> have some fuel in it its not anti freeze becaus the level hav not
> changed?? i have read about the main relays causing a starting problem
> when its hot in the summer and it used to do that also but only
> occasionally. Please i need you suggestions i am mechanical but need
> you guys too!
> Mike in MN
>
> --
> mikerr765
> ------------------------------------------------------------------------
> Posted via RealCarAudio.com - The checkmate of the caraudio community.
> http://www.RealCarAudio.com
> mikerr765's Profile: http://www.realcaraudio.com/forums/m...fo&userid=3810
> View this thread: http://www.realcaraudio.com/forums/s...threadid=45900

Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 05 Feb 2004, 11:45 am
mikerr765
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: 85 Accord starting problem Please help I'm lost !


Curly,
Thank you for your reply,

So should the Main relay make a noise when i turn the key to the firs
postion ???
Once the car is running i can hear the fuel pump tick, when i turn th
key to the first postion i don't hear it ticking even if the car i
warmed up and starting god , its not until i start the car that i
ticks?

-
mikerr76
-----------------------------------------------------------------------
Posted via RealCarAudio.com - The checkmate of the caraudio community
http://www.RealCarAudio.co
mikerr765's Profile: http://www.realcaraudio.com/forums/m...nfo&userid=381
View this thread: http://www.realcaraudio.com/forums/s...?threadid=4590

Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 05 Feb 2004, 11:54 am
HyDr0
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: 85 Accord starting problem Please help I'm lost !

you should hear a click and then the fuelpump come on then shut off when u
turn the key from on to start it should come on and stay on you should hear
the click come from the main relay. b4 u even start the car u should hear
the click


"mikerr765" <mikerr765.115zoz@realcaraudio.com> wrote in message
news:mikerr765.115zoz@realcaraudio.com...
>
> Curly,
> Thank you for your reply,
>
> So should the Main relay make a noise when i turn the key to the first
> postion ???
> Once the car is running i can hear the fuel pump tick, when i turn the
> key to the first postion i don't hear it ticking even if the car is
> warmed up and starting god , its not until i start the car that it
> ticks??
>
>
> --
> mikerr765
> ------------------------------------------------------------------------
> Posted via RealCarAudio.com - The checkmate of the caraudio community.
> http://www.RealCarAudio.com
> mikerr765's Profile:

http://www.realcaraudio.com/forums/m...fo&userid=3810
> View this thread:

http://www.realcaraudio.com/forums/s...threadid=45900
>



Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 05 Feb 2004, 12:15 pm
mikerr765
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: 85 Accord starting problem Please help I'm lost !


Randolph,
The check valve is a good idea, is there on on my car its an 85 carb
model???
It sure seems like a choke issue or the fuel draining out when it sits
because it is so predictable it acts the same everytime for a couple
weeks now but once its run its great until it sits a bit??
Would a bad fuel filter cause this, or possible the filter hold the
pressure ?? I think there might be 2 fuel filter on this car?
Appreciated


--
mikerr765
------------------------------------------------------------------------
Posted via RealCarAudio.com - The checkmate of the caraudio community.
http://www.RealCarAudio.com
mikerr765's Profile: http://www.realcaraudio.com/forums/m...fo&userid=3810
View this thread: http://www.realcaraudio.com/forums/s...threadid=45900

Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
97 Accord starting problem eno@pdxconnect.com Honda 3 2 24 Aug 2006 01:44 pm
95 accord starting problem SoCalMike Honda 3 0 05 Aug 2005 12:44 pm
90 Accord Starting Problem rdak Honda 3 2 10 Aug 2004 04:41 pm
90 Accord Starting Problem -- Please Help -- rdak Honda 3 5 07 Aug 2004 08:28 pm
Re: Starting problem; 89 Accord LXi Joe Honda 2 1 26 Jun 2003 08:35 am


All times are GMT -5. The time now is 03:55 pm.


Attribution:
Honda News | Autoblog
Powered by Yahoo Answers




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
HondaCarForum.com is not affiliated with Honda Motor Company in any way. Honda Motor Company does not sponsor, support, or endorse HondaCarForum.com in any way. Copyright/trademark/sales mark infringements are not intended or implied.