Honda Car Forum


 

Go Back   Honda Car Forum - Accord Parts Civic Tuning Acura Racing > Honda Acura > Honda 2

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 17 Jul 2008, 08:22 am
The Green Potato
Guest
 
Posts: n/a
Default del Sol - A/C Mystery

Hello all,

Here's my story:

We took our 1994 del Sol (SOHC V-tec) to the dealership to get the air
conditioner fixed. They stated the expansion valve and the evaporator was
bad. We agreed to the $710 repair estimate. We retrieved the car at noon and
by 12:14pm the air went out again. This is the second time this has
happened.

The "service assistant" also stated the condenser fan (which was replaced in
2003 by a shade-tree mechanic) was 75% too small and would also need
replacing if we wanted the a/c to blow below 40F. We are deciding whether
or not to take it back....as we feel completely betrayed by the dealership.

My question is WHY doesn't the a/c work??? In addition, after they
"repaired" it, the engine idles well below 1Krpm. OR it randomly revs up to
3Krpm.

I just don't get it guys...am I cursed???

Any advice is sincerely appreciated...



Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 17 Jul 2008, 09:32 am
Elle
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: del Sol - A/C Mystery

Are the symptoms the same as before? If so, a guy named
Steven L. posted here recently that his dealer narrowed his
Civic's A/C problem to the heater control unit (the box
mounted in the dashboard of the car controlling fan speed,
on/off for the a/c, etc.). This was after someone else had
replaced his compressor. If memory serves, it seems the
toggle button for the a/c fails intermittently. Googling
suggests this is a fairly common failure mode, so make sure
the heater control unit is checked.

Two cents. I do not do much work with a/c systems but now
having a 93 Civic with a/c, I am trying to pick up more info
on what commonly fails on Honda a/c systems.

"The Green Potato" <a@a.a> wrote
> Hello all,
>
> Here's my story:
>
> We took our 1994 del Sol (SOHC V-tec) to the dealership to
> get the air conditioner fixed. They stated the expansion
> valve and the evaporator was bad. We agreed to the $710
> repair estimate. We retrieved the car at noon and by
> 12:14pm the air went out again. This is the second time
> this has happened.
>
> The "service assistant" also stated the condenser fan
> (which was replaced in 2003 by a shade-tree mechanic) was
> 75% too small and would also need replacing if we wanted
> the a/c to blow below 40F. We are deciding whether or not
> to take it back....as we feel completely betrayed by the
> dealership.
>
> My question is WHY doesn't the a/c work??? In addition,
> after they "repaired" it, the engine idles well below
> 1Krpm. OR it randomly revs up to 3Krpm.
>
> I just don't get it guys...am I cursed???
>
> Any advice is sincerely appreciated...



Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 17 Jul 2008, 05:46 pm
IB
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: del Sol - A/C Mystery

It ain't rocket science. Firstly, there's a cooling circuit. The performance
of this can be entirely established by the high and low side pressures and
temperatures. If the high side pressure / temp is to high, the heat isn't
coming out of the condenser, or there's too much refrigerant in the system,
if these are checked ok, there's a more serious problem which should be
obvious to anyone with the relevant knowledge.

If the cooling circuit is working ok, it's a control problem (jammed heater
valve, incorrect control flap operation, etc.)

If you take your car to a dealer and they charge you serious money to fix
the problem you should expect that they should solve it. They either fixed
the problem they diagnosed, or they didn't. Either way, they should feel
obliged to fix it properly for no further cost.

Some systems pick the revs up at idle to power the ac, sounds like this is
also going wrong but if the revs are going too high, this doesn't explain
lack of cooling.


www.poolecool.co.uk






"The Green Potato" <a@a.a> wrote in message
news:14c25$487f46d7$18d67f8a$10467@KNOLOGY.NET...
> Hello all,
>
> Here's my story:
>
> We took our 1994 del Sol (SOHC V-tec) to the dealership to get the air
> conditioner fixed. They stated the expansion valve and the evaporator was
> bad. We agreed to the $710 repair estimate. We retrieved the car at noon
> and by 12:14pm the air went out again. This is the second time this has
> happened.
>
> The "service assistant" also stated the condenser fan (which was replaced
> in 2003 by a shade-tree mechanic) was 75% too small and would also need
> replacing if we wanted the a/c to blow below 40F. We are deciding whether
> or not to take it back....as we feel completely betrayed by the
> dealership.
>
> My question is WHY doesn't the a/c work??? In addition, after they
> "repaired" it, the engine idles well below 1Krpm. OR it randomly revs up
> to 3Krpm.
>
> I just don't get it guys...am I cursed???
>
> Any advice is sincerely appreciated...
>
>
>


Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 17 Jul 2008, 07:01 pm
motsco_
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: del Sol - A/C Mystery

The Green Potato wrote:
> Hello all,
>
> Here's my story:
>
> We took our 1994 del Sol (SOHC V-tec) to the dealership to get the air
> conditioner fixed. They stated the expansion valve and the evaporator was
> bad. We agreed to the $710 repair estimate. We retrieved the car at noon and
> by 12:14pm the air went out again. This is the second time this has
> happened.
>
> The "service assistant" also stated the condenser fan (which was replaced in
> 2003 by a shade-tree mechanic) was 75% too small and would also need
> replacing if we wanted the a/c to blow below 40F. We are deciding whether
> or not to take it back....as we feel completely betrayed by the dealership.
>
> My question is WHY doesn't the a/c work??? In addition, after they
> "repaired" it, the engine idles well below 1Krpm. OR it randomly revs up to
> 3Krpm.
>
> I just don't get it guys...am I cursed???
>
> Any advice is sincerely appreciated...


---------------------

Coolant too low in the rad / reservoir bottle will cause some of the
symptoms you mentioned, especially the idle. Did you confirm all your
'under the hood' stuff after they worked on your car?

'Curly'
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
CRX mystery wires. Meathead Honda 3 1 23 May 2007 09:05 pm
Mystery Nut--Anyone Identify? Elle Honda 3 33 07 Jun 2006 03:59 pm
Marvel Mystery Oil jeremyje@gmail.com Honda 2 2 28 Jan 2006 06:21 am
Re: Mystery No Start -- Please Help duckbill Honda 2 10 05 Nov 2005 06:37 pm
Re: Mystery No Start -- Please Help Elle Honda 2 0 01 Nov 2005 07:01 pm


All times are GMT -5. The time now is 09:35 pm.


Attribution:
Honda News | Autoblog
Powered by Yahoo Answers




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
HondaCarForum.com is not affiliated with Honda Motor Company in any way. Honda Motor Company does not sponsor, support, or endorse HondaCarForum.com in any way. Copyright/trademark/sales mark infringements are not intended or implied.