Honda Car Forum


 

Go Back   Honda Car Forum - Accord Parts Civic Tuning Acura Racing > Honda Acura > Honda 2

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 02 Oct 2006, 03:09 pm
moktarino@gmail.com
Guest
 
Posts: n/a
Default 1996 Honda Civic - Strange Transmission Symptoms - Revs high, slow to accelerate

My civic has been treating me great until about six months ago. About
that time it started with this strange grumbly whining sound whenever
it was in gear and driving, mostly when accelerating. About a month
ago, I noticed that I had a very small range of accelerator-pedal
motion in which I could accelerate. If I pushed the pedal past that,
the engine just revved like it would if the clutch pedal were
depressed. About that time I noticed that the grumbly whining sound
went away. Since then, on only one occasion, the grumbly sound
returned and my acceleration returned to normal.

So, basically, it takes me about 20 seconds to get to 60mph from zero,
and I have a hard time getting much past 70mph on the highway. The
engine is running fine, the issue is that it seems that not much power
is getting to the wheels. Can anybody help me?

Thanks,

Nate

Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 02 Oct 2006, 05:52 pm
'Curly Q. Links'
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: 1996 Honda Civic - Strange Transmission Symptoms - Revs high, slowto accelerate

moktarino@gmail.com wrote:
>
> My civic has been treating me great until about six months ago. About
> that time it started with this strange grumbly whining sound whenever
> it was in gear and driving, mostly when accelerating. About a month
> ago, I noticed that I had a very small range of accelerator-pedal
> motion in which I could accelerate. If I pushed the pedal past that,
> the engine just revved like it would if the clutch pedal were
> depressed. About that time I noticed that the grumbly whining sound
> went away. Since then, on only one occasion, the grumbly sound
> returned and my acceleration returned to normal.
>
> So, basically, it takes me about 20 seconds to get to 60mph from zero,
> and I have a hard time getting much past 70mph on the highway. The
> engine is running fine, the issue is that it seems that not much power
> is getting to the wheels. Can anybody help me?
>
> Thanks,
>
> Nate


------------------------------------------------------

What's the mileage, how long have you had it and where have you ever had
the tranny serviced?

'Curly'
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 02 Oct 2006, 05:57 pm
moktarino@gmail.com
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: 1996 Honda Civic - Strange Transmission Symptoms - Revs high, slow to accelerate

Oops, it has 168k and when I first got it I had a "roller bearing"
replaced in the transmission. It made a bad-bearing noise when the
clutch was depressed.

'Curly Q. Links' wrote:
> moktarino@gmail.com wrote:
> >
> > My civic has been treating me great until about six months ago. About
> > that time it started with this strange grumbly whining sound whenever
> > it was in gear and driving, mostly when accelerating. About a month
> > ago, I noticed that I had a very small range of accelerator-pedal
> > motion in which I could accelerate. If I pushed the pedal past that,
> > the engine just revved like it would if the clutch pedal were
> > depressed. About that time I noticed that the grumbly whining sound
> > went away. Since then, on only one occasion, the grumbly sound
> > returned and my acceleration returned to normal.
> >
> > So, basically, it takes me about 20 seconds to get to 60mph from zero,
> > and I have a hard time getting much past 70mph on the highway. The
> > engine is running fine, the issue is that it seems that not much power
> > is getting to the wheels. Can anybody help me?
> >
> > Thanks,
> >
> > Nate

>
> ------------------------------------------------------
>
> What's the mileage, how long have you had it and where have you ever had
> the tranny serviced?
>
> 'Curly'


Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 02 Oct 2006, 08:35 pm
Michael Pardee
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: 1996 Honda Civic - Strange Transmission Symptoms - Revs high, slow to accelerate

<moktarino@gmail.com> wrote in message
news:1159829860.114963.172700@m7g2000cwm.googlegro ups.com...
> Oops, it has 168k and when I first got it I had a "roller bearing"
> replaced in the transmission. It made a bad-bearing noise when the
> clutch was depressed.
>


Unless I'm missing something here, it sure sounds like a worn-out clutch. I
assume if you pop the clutch the engine doesn't stall and the wheels don't
spin; it just revs and gradually moves forward?

Mike


Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 03 Oct 2006, 02:09 pm
moktarino@gmail.com
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: 1996 Honda Civic - Strange Transmission Symptoms - Revs high, slow to accelerate

Yep, that's what it is. Thanks guys for your help!


Michael Pardee wrote:
> <moktarino@gmail.com> wrote in message
> news:1159829860.114963.172700@m7g2000cwm.googlegro ups.com...
> > Oops, it has 168k and when I first got it I had a "roller bearing"
> > replaced in the transmission. It made a bad-bearing noise when the
> > clutch was depressed.
> >

>
> Unless I'm missing something here, it sure sounds like a worn-out clutch. I
> assume if you pop the clutch the engine doesn't stall and the wheels don't
> spin; it just revs and gradually moves forward?
>
> Mike


Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 07 Oct 2006, 09:38 am
Gordon McGrew
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: 1996 Honda Civic - Strange Transmission Symptoms - Revs high, slow to accelerate

On 3 Oct 2006 12:09:03 -0700, "moktarino@gmail.com"
<moktarino@gmail.com> wrote:

>Yep, that's what it is. Thanks guys for your help!


This has been a test of the obvious problem diagnosis system. Had
this been an actual obvious problem, the OP would have replaced the
clutch months ago. This concludes this test of the obvious problem
diagnosis system.

>
>
>Michael Pardee wrote:
>> <moktarino@gmail.com> wrote in message
>> news:1159829860.114963.172700@m7g2000cwm.googlegro ups.com...
>> > Oops, it has 168k and when I first got it I had a "roller bearing"
>> > replaced in the transmission. It made a bad-bearing noise when the
>> > clutch was depressed.
>> >

>>
>> Unless I'm missing something here, it sure sounds like a worn-out clutch. I
>> assume if you pop the clutch the engine doesn't stall and the wheels don't
>> spin; it just revs and gradually moves forward?
>>
>> Mike


Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1996 Honda Civic - Strange Transmission Symptoms - Revs high, slow to accelerate moktarino@gmail.com Honda 3 4 03 Oct 2006 02:09 pm
Honda Civic DX 1990 - cannot accelerate properly Thien-Anh Honda 3 0 04 Jun 2004 02:02 am
Cannot accelerate properly - Honda Civic DX '90 Thien-Anh Honda 1 0 29 May 2004 05:28 pm
transmission symptoms in old Honda Accord frankg Honda 2 2 30 Oct 2003 03:37 pm
transmission symptoms in old Honda Accord frankg Honda 3 2 30 Oct 2003 03:37 pm


All times are GMT -5. The time now is 05:57 pm.


Attribution:
Honda News | Autoblog
Powered by Yahoo Answers




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
HondaCarForum.com is not affiliated with Honda Motor Company in any way. Honda Motor Company does not sponsor, support, or endorse HondaCarForum.com in any way. Copyright/trademark/sales mark infringements are not intended or implied.