Honda Car Forum


 

Go Back   Honda Car Forum - Accord Parts Civic Tuning Acura Racing > Honda Acura > Acura

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 14 Apr 2008, 09:09 am
Pete Derkowski
Guest
 
Posts: n/a
Default 97 Acura CL has multiple spark when in On position... does not start

I'm hoping someone somewhere has some info that will help........

My daughters 97 Acura CL needed a new clutch - not having a lot of $$, her
boyfriend bought the parts and books, and put in a new one. He had to left
the motor up to do it, which meant diconnecting everything.

Now that its all back together... when they put the key to the On position,
the "center" plug fires repeatedly... in short bursts... they installed a
new rotor and cap, but same thing. I had them remove the cap and rotor,
and it sparks in the On position, to the engine in the busts... sorta like a
machine gun in short busts...

When they try to start it... the rotor turns, somewhat slowly... and the
engine sounds sort like it trying to start... but it doesn't... they
connected a spark tester and there is spark getting to the spark plugs.. in
the On position, whichever plug aligns with the the rotor gets the bursts of
spark... in the Start position, they spark maybe once per second... maybe a
little faster....

I had them disconnect the gas line... there was gas that came out when it
was disconnected, but I don't see any gas coming out when they try to start
it... well, maybe a very little... hardly any... they put some gas into a
cylinder (removed the plug, add some gas, replace plug) but it didn't seem
to do much.

They feel the computer is bad... they bought one of those error code
gadgets, connected it up, but it doesn't read any errors. I took out the
fuse for the computer and then got no spark at all... so it seems the
computer controls the spark...

So, now to my questions....

Could it be the computer? The car has sat over the winter as they saved
up $$ for the parts.
Isn't there supppose to be a fair amount of gas coming out of the gas line
when you start the car?
Is there anything that someone knows that could cause this?

Pete Derkowski - appreciate any and all answers... she was really happy to
have the clutch done, and was looking fwd to driving it again...



Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 18 Apr 2008, 08:17 pm
MZ
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: 97 Acura CL has multiple spark when in On position... does not start


"Pete Derkowski" <craftydad@nycap.rr.com> wrote in message
news:4803576f$0$5716$4c368faf@roadrunner.com...
> I'm hoping someone somewhere has some info that will help........
>
> My daughters 97 Acura CL needed a new clutch - not having a lot of $$, her
> boyfriend bought the parts and books, and put in a new one. He had to
> left the motor up to do it, which meant diconnecting everything.
>
> Now that its all back together... when they put the key to the On
> position, the "center" plug fires repeatedly... in short bursts... they
> installed a new rotor and cap, but same thing. I had them remove the cap
> and rotor, and it sparks in the On position, to the engine in the busts...
> sorta like a machine gun in short busts...
>
> When they try to start it... the rotor turns, somewhat slowly... and the
> engine sounds sort like it trying to start... but it doesn't... they
> connected a spark tester and there is spark getting to the spark plugs..
> in the On position, whichever plug aligns with the the rotor gets the
> bursts of spark... in the Start position, they spark maybe once per
> second... maybe a little faster....
>
> I had them disconnect the gas line... there was gas that came out when it
> was disconnected, but I don't see any gas coming out when they try to
> start it... well, maybe a very little... hardly any... they put some gas
> into a cylinder (removed the plug, add some gas, replace plug) but it
> didn't seem to do much.
>
> They feel the computer is bad... they bought one of those error code
> gadgets, connected it up, but it doesn't read any errors. I took out the
> fuse for the computer and then got no spark at all... so it seems the
> computer controls the spark...
>
> So, now to my questions....
>
> Could it be the computer? The car has sat over the winter as they saved
> up $$ for the parts.
> Isn't there supppose to be a fair amount of gas coming out of the gas line
> when you start the car?
> Is there anything that someone knows that could cause this?
>
> Pete Derkowski - appreciate any and all answers... she was really happy to
> have the clutch done, and was looking fwd to driving it again...
>
>
>


Couple of thoughts: you mentioned it turns over slowly and sat all winter -
did you charge the battery? Did it sit with gas in it all winter? Did you
pull a spark plug to see if it was wet? When you changed the cap, did you
get the wires back on in the right order?
MZ

Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How do change the spark plugs on an 92 acura legend? Theres no spark plug wires...? cwido25 Acura Technical 4 01 Nov 2007 08:27 am
How do change the spark plugs on an 92 acura legend? Theres no spark plug wires...? cwido25 Acura Technical 1 01 Nov 2007 08:16 am
What is the position of the spark plugs on a 1988 honda accord? NATHAN H Honda Technical 1 09 Sep 2007 07:24 pm
Acura TL: How to turn of the climate control sun position tracking artakka@gmail.com Acura 4 10 May 2006 09:46 am
89 Civic "TDC Position" problem (car will not start) jason.bunting@gmail.com Honda 3 7 21 Dec 2005 11:25 pm


All times are GMT -5. The time now is 06:59 pm.


Attribution:
Honda News | Autoblog
Powered by Yahoo Answers




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
HondaCarForum.com is not affiliated with Honda Motor Company in any way. Honda Motor Company does not sponsor, support, or endorse HondaCarForum.com in any way. Copyright/trademark/sales mark infringements are not intended or implied.