Honda Car Forum


 

Go Back   Honda Car Forum - Accord Parts Civic Tuning Acura Racing > Honda Acura > Acura

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 11 Sep 2007, 04:08 pm
oskiller
Guest
 
Posts: n/a
Default Starting problem?

Recently, but without any consistancy, I've run into a problem
starting the car ('93 Legend, ~145K miles). It started about 4 weeks
ago. The first couple of times, I would crank it, and it would try to
start, but not turn over. Pull the key, wait a minute and it was fine.
Didn't think a whole lot about it.

Recently, I've been doing this - put the key in, turn it to the second
position and wait for the check engine light to go out. Starts up fine
when that happens. If I wait a few seconds and it doesn't go out, it
won't start. It sounds like it is not getting any fuel. When this has
happened, the last two times I was able to get it to start by pulling
the key, removing the gas cap, putting it back in and turning to
second position, then the light would go out and it started. Happened
when I left work yesterday. The last time it happened to me prior to
this was when I left it in the lot with the windows closed and the
whole inside of the car was extremely hot. I left the windows closed
again today as well since it looked like rain. It sat in the garage
for about 90 minutes when I came home from work, and when I went to
start it (position two etc), it fired right up.

Looking around, I see all sorts of things - main relay, fuel pump,
ignition control module and so on. Should I look at replacing the main
relay first, fuel pump, gas cap or is there something else I should
look for?
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 11 Sep 2007, 06:26 pm
Jim Yanik
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Starting problem?

oskiller <oskiller@hotmail.com> wrote in
news:5ctde39mi9qjb2ev4k8uiqfv7savmgmiim@4ax.com:

> Recently, but without any consistancy, I've run into a problem
> starting the car ('93 Legend, ~145K miles). It started about 4 weeks
> ago. The first couple of times, I would crank it, and it would try to
> start, but not turn over. Pull the key, wait a minute and it was fine.
> Didn't think a whole lot about it.
>
> Recently, I've been doing this - put the key in, turn it to the second
> position and wait for the check engine light to go out. Starts up fine
> when that happens. If I wait a few seconds and it doesn't go out, it
> won't start. It sounds like it is not getting any fuel. When this has
> happened, the last two times I was able to get it to start by pulling
> the key, removing the gas cap, putting it back in and turning to
> second position, then the light would go out and it started. Happened
> when I left work yesterday. The last time it happened to me prior to
> this was when I left it in the lot with the windows closed and the
> whole inside of the car was extremely hot. I left the windows closed
> again today as well since it looked like rain. It sat in the garage
> for about 90 minutes when I came home from work, and when I went to
> start it (position two etc), it fired right up.
>
> Looking around, I see all sorts of things - main relay, fuel pump,
> ignition control module and so on. Should I look at replacing the main
> relay first, fuel pump, gas cap or is there something else I should
> look for?
>


main relay first.This holds true for many Honda/Acura products.
it has a history of intermittents that get worse in hotter weather.
the problem is cracked solder joints on the internal PCB;that can be
resoldered -if you know how to solder.Or you can spend $50 or more for a
new relay.
At that age,the fuel filter could need replacing,too.

You could also have a worn ignition switch.

--
Jim Yanik
jyanik
at
kua.net
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 14 Sep 2007, 10:37 pm
oskiller
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Starting problem?

On 11 Sep 2007 22:26:56 GMT, Jim Yanik <jyanik@abuse.gov> wrote:

>oskiller <oskiller@hotmail.com> wrote in
>news:5ctde39mi9qjb2ev4k8uiqfv7savmgmiim@4ax.com :
>
>> Recently, but without any consistancy, I've run into a problem
>> starting the car ('93 Legend, ~145K miles). It started about 4 weeks
>> ago. The first couple of times, I would crank it, and it would try to
>> start, but not turn over. Pull the key, wait a minute and it was fine.
>> Didn't think a whole lot about it.
>>
>> Recently, I've been doing this - put the key in, turn it to the second
>> position and wait for the check engine light to go out. Starts up fine
>> when that happens. If I wait a few seconds and it doesn't go out, it
>> won't start. It sounds like it is not getting any fuel. When this has
>> happened, the last two times I was able to get it to start by pulling
>> the key, removing the gas cap, putting it back in and turning to
>> second position, then the light would go out and it started. Happened
>> when I left work yesterday. The last time it happened to me prior to
>> this was when I left it in the lot with the windows closed and the
>> whole inside of the car was extremely hot. I left the windows closed
>> again today as well since it looked like rain. It sat in the garage
>> for about 90 minutes when I came home from work, and when I went to
>> start it (position two etc), it fired right up.
>>
>> Looking around, I see all sorts of things - main relay, fuel pump,
>> ignition control module and so on. Should I look at replacing the main
>> relay first, fuel pump, gas cap or is there something else I should
>> look for?
>>

>
>main relay first.This holds true for many Honda/Acura products.
>it has a history of intermittents that get worse in hotter weather.
>the problem is cracked solder joints on the internal PCB;that can be
>resoldered -if you know how to solder.Or you can spend $50 or more for a
>new relay.
>At that age,the fuel filter could need replacing,too.
>
>You could also have a worn ignition switch.



Ordered the relay and will install it when it arrives...of course the
damn thing hasn't failed again - yet. It will probably do it to me on
Sunday morning when I'm about 70 miles from home....
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 15 Sep 2007, 12:05 am
motsco_
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Starting problem?

oskiller wrote:

> Ordered the relay and will install it when it arrives...of course the
> damn thing hasn't failed again - yet. It will probably do it to me on
> Sunday morning when I'm about 70 miles from home....


----------------------------------

Doesn't matter.

If it fails to run the fuel pump, just smack the dash with the key ON,
and it will run the pump for a few seconds. It's a loose solder joint.
When the engine starts, the vibration will keep it running and get you
wherever you want to go.

'Curly'
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Starting problem dave Acura 7 05 Dec 2006 10:14 am
starting problem 98 grobo Honda 2 2 23 Oct 2005 05:59 pm
Starting Problem '92' Teg Rick Shaw Acura 3 05 Aug 2005 06:03 pm
Problem starting my car!! QGoogle Honda 3 1 23 Aug 2004 04:10 pm
Starting problem,89 SE-i N.E.Ohio Bob Honda 2 3 03 Jul 2003 11:53 pm


All times are GMT -5. The time now is 08:33 pm.


Attribution:
Honda News | Autoblog
Powered by Yahoo Answers




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
HondaCarForum.com is not affiliated with Honda Motor Company in any way. Honda Motor Company does not sponsor, support, or endorse HondaCarForum.com in any way. Copyright/trademark/sales mark infringements are not intended or implied.