Honda Car Forum


 

Go Back   Honda Car Forum - Accord Parts Civic Tuning Acura Racing > Honda Acura > Acura

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 03 May 2004, 05:18 pm
Trav
Guest
 
Posts: n/a
Default Ignition System Trouble

Hi guys,
I have a '91 Integra, 175K. I recently replaced my distributor. Car was
running great for a couple days, then it stalled on me one night in the
driveway. I haven't been able to start it since. I've tried reajusting my
distributor for the correct timing. My fuel system is ok, the injectors
are working properly. When I try cranking it over, which it does just
fine, I can smell fuel and it back fires. It's just not getting spark. My
coil is new, ignitor new, rotor, ignition wires... everything is new. I've
never had problems with my ignition switch, so I'm thinking it may be the
main relay, however, when I turn the key to on, I can hear the fuel pump
start up and shut off. I've checked the main relay for cold solder and
cracks but it seems alright. Also, I'm going to be replacing the spark
plugs, but when it was running there was no lack of power or anything. It
just stalled now won't start. Any other ideas?

Thanks alot!!!
Trav

Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 03 May 2004, 07:14 pm
Trav
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Ignition System Trouble

I've checked my spark plugs and found that I do have spark, cause with the
spark plug out on cylinder one and holding it next to the cylinder I seen
a spark and fuel ignited in my face. I do have spark, and fuel. But the
damn thing won't start. I'm going to try push starting it cause I can't
think of any other reason it wouldn't start. Ideas?

Thanks!
Trav

Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 03 May 2004, 07:31 pm
John Ings
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Ignition System Trouble

On Mon, 03 May 2004 19:14:37 -0400, "Trav" <travinsky@hotmail.com>
wrote:

>I've checked my spark plugs and found that I do have spark, cause with the
>spark plug out on cylinder one and holding it next to the cylinder I seen
>a spark and fuel ignited in my face. I do have spark, and fuel. But the
>damn thing won't start. I'm going to try push starting it cause I can't
>think of any other reason it wouldn't start. Ideas?


Could your timing belt have jumped a notch? Was it replaced in 1997
when it was due?



Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 03 May 2004, 10:37 pm
CT
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Ignition System Trouble

It sounds like the same thing that happened to my brother's 1989 Accord.
The ignition switch shorted and the car simply wouldn't start. A new
ignition switch took care of the problem.
Acura had a recall for premature ignition switch failure on the older TL's
('99)

"Trav" <travinsky@hotmail.com> wrote in message
news:7fc1e0dde68c0d94a2a2516b205179c6@localhost.ta lkaboutautos.com...
> Hi guys,
> I have a '91 Integra, 175K. I recently replaced my distributor. Car was
> running great for a couple days, then it stalled on me one night in the
> driveway. I haven't been able to start it since. I've tried reajusting my
> distributor for the correct timing. My fuel system is ok, the injectors
> are working properly. When I try cranking it over, which it does just
> fine, I can smell fuel and it back fires. It's just not getting spark. My
> coil is new, ignitor new, rotor, ignition wires... everything is new. I've
> never had problems with my ignition switch, so I'm thinking it may be the
> main relay, however, when I turn the key to on, I can hear the fuel pump
> start up and shut off. I've checked the main relay for cold solder and
> cracks but it seems alright. Also, I'm going to be replacing the spark
> plugs, but when it was running there was no lack of power or anything. It
> just stalled now won't start. Any other ideas?
>
> Thanks alot!!!
> Trav
>



Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 04 May 2004, 03:06 pm
Trav
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Ignition System Trouble

How could you tell if it is the ignition switch. Would something not be
functioning properly besides the car not starting. All my electrical
components turn on with the key on accesories, and the fuel pump and
computer turn on when in the ignition position. Car cranks with spark and
fuel. What is the price on a new ignition switch?

Thanks guys,
Travis

Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 04 May 2004, 03:16 pm
Trav
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Ignition Switch?

How can I test the switch to see if it is alright before replacing it?
Thanks
Trav

Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 04 May 2004, 03:42 pm
Trav
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Ignition Switch?

How can I test the switch to see if it is alright before replacing it?
Thanks
Trav

Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 04 May 2004, 04:20 pm
John Ings
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Ignition System Trouble

On Tue, 04 May 2004 15:06:40 -0400, "Trav" <travinsky@hotmail.com>
wrote:

>How could you tell if it is the ignition switch. Would something not be
>functioning properly besides the car not starting. All my electrical
>components turn on with the key on accesories, and the fuel pump and
>computer turn on when in the ignition position. Car cranks with spark and
>fuel. What is the price on a new ignition switch?


I had one instance in which the engine would fire and fart a bit, but
refuse to run. The problem turned out to be an ECU ground on the
engine block near the thermostat. There were 3 wires from the ECU
that go to ground there (this was on a CRX but I understand it's
similar on many Hondas). Because of engine vibration you get some
really weird symptoms if that ground is loose.

Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 04 May 2004, 06:01 pm
Trav
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Spark Plug Removal

I removed the spark plugs to check the wear on them, they seem to be fine
and they spark sufficiently. However, with the spark plugs remove I tried
cranking over the engine to see the difference with absolutely no spark or
compression. There was a difference, but while cranking it I didn't see
anything shooting out of the cylinders. Last time I tried that I saw
small bursts of fuel shooting out, this time I didn't. Is there an
explenation for that? I'm clueless thinking it has something to do with
the car not starting, no?

Thanks again,
Trav

Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2005 TL Nav System - Some Nav System Issues Ramapo Acura 4 24 Dec 2006 10:20 am
99 civic starter/ignition trouble. Wont crank or even click RM Honda 3 2 05 Mar 2006 06:47 am
releasing brake system pressure on ABS system (00 TL) Ron Jones Honda 2 1 20 Feb 2006 02:15 pm
Prelude in trouble-- key stuck in ignition-- please help!! rust.flibbertigibbet@gmail.com Honda 2 1 23 Oct 2005 07:29 pm
90 Accord trouble getting ignition key out of lock road apple Honda 2 4 24 May 2004 02:48 am


All times are GMT -5. The time now is 08:19 am.


Attribution:
Honda News | Autoblog
Powered by Yahoo Answers




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
HondaCarForum.com is not affiliated with Honda Motor Company in any way. Honda Motor Company does not sponsor, support, or endorse HondaCarForum.com in any way. Copyright/trademark/sales mark infringements are not intended or implied.